Veterinarski zavod TK obilježio 70 godina rada uz Triton prezentaciju

Cjelokupna prezentacija na svečanom obilježavanju 70. godišnjice Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona povjerena je timu Triton produkcije. Naša Emina Ibrić odradila je voditeljski dio posla, a video koji je prikazan zvanicama – gostima i klijentima producirala je direktorica Azra Mešić s našim glavnim snimateljem Almedinom Mešićem.

Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona danas je visokostručna javna ustanova posvećena zdravlju životinja, sigurnosti hrane i zaštiti okoline. Kroz sedam decenija iskustva, rada i kontinuiranog unapređivanja, postao je referentna tačka veterinarske medicine i to ne samo u Tuzlanskom kantonu, nego i za područje cijele Bosne i Hercegovine. Osnovan je u ljeto 1952. godine kao odgovor na potrebu suzbijanja zaraznih i parazitarnih bolesti životinja, vještačkog osjemenjavanja goveda i laboratorijskih istraživanja. Od tada do danas laboratorijska dijagnostika ostala je njegova osnovna djelatnost.

Unazad deset godina Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona posluje kao akreditovana ustanova. Akreditacija je korisnicima usluga Veterinarskog zavoda omogućila nesmetan plasman hrane na domaćem tržištu, te izvoz u Evorpsku uniju i one zemlje koje su ISO standarde preuzele kao nacionalne. Za ispunjenje uslova izvoza Zavod je jednako kao i potencijalni izvoznici, uvijek bio predmetom provjere evropskih eksperata.

Radom u skladu s potvrđenim standardima i zahvaljujući kontiniranoj edukaciji zaposlenih Zavod je ostvario značajan napredak u područjima fizičko-hemijskih ispitivanja sirovog mlijeka, mikrobiologije hrane i površina, dijagnostike bolesti životinja, te bakteriologije i toksikologije prehrambenih proizvoda.

Povjerenje Veterinarskog zavoda danas ima nekoliko stotina klijenata: poljoprivrednika, uzgajivača – velikih i malih farmi, desetine proizvođača i distributera hrane, te bezbroj javnih ustanova i ugostiljeljskih objekata, koji brinu o zdravlju svojih konzumenata. Zavod aktivno sarađuje sa drugim veterinarskim i poljoprivrednim institucijama na razmjeni informacija, zajedničkim projektima i inicijativama usmjerenim ka unapređenju veterinarske prakse i poljoprivredne proizvodnje. Služi i kao važna baza za studentsku praksu doprinoseći obrazovanju i obuci budućih stručnjaka.  Kroz 71 godinu postojanja i rada, Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona nije bio samo svjedokom promjena u veterinarskoj medicini, već je stekao i status lidera u ovoj oblasti, postavljajući standarde i preuzimajući aktivnu ulogu u edukaciji i informisanju u vezi sa veterinarskim pitanjima, sigurnošću hrane, zdravljem životinja, hrane i ljudi.