Populacijski fond UN-a nagradio video Triton produkcije

Dokumentarna #video priča o izvrsnom projektu “Tri grada tri parka prirode” koji je u Maglaju, Žepču i Zavidovićima pokrenula grupa entuzijasta okupljenih u Udruženje Fojničani Maglaj, a koja precrtava nekadašnje entitetske linije i umjesto njih gradi privredno-turističku budućnost u parkovima prirode, dobila je nagradu u sjedištu UN-a u Sarajevu. Rezultat je to ovogodišnjeg učešća naše direktorice Azre Mešić na AJB DOC Film Festivalu i saradnje sa ljudima iz Al Jazeera Balkans koji su kandidirali ovu važnu temu za diskusiju na događaju koji je posvećen kreativnim narativima o miru, a vezano uz godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Skoro tri decenije nakon rata grupa aktivista okupljenih oko ideje za zaštitu okoliša sarađuju. Žive u tri općine, Zavidovićima, Maglaju i Žepču koje su na neki način bile na suprostavljenim stranama tokom rata u Bosni i Hercegovini. Nakon sukoba zajedničku energiju usmjeravaju u cilju da zakonom zaštite područja posebnog prirodnog značaja. Alen, Davor i Besim zajedno rade na projektu Tri grada – tri parka prirode koji će u miru biti temelj za razvoj turizma, zaštitu biljnih i životinjskih vrsta, te baza za istraživanja. U projekt je uključena jedna sasvim nova generacija rođena nakon rata.

Oni su alpinisti, gorski spasioci, ugostitelji, planinari, promotori prirodnog i kultuno-historijskog naslijeđa. Oni su pokretači nekih sasvim novih poslovnih projekata koji uključuju dovođenje stranih i domaćih turista na Tajan i Ozren, u pećinu Mokru megaru i Pećinu u srednjoj stijeni koje dosad nisu uopće turistički promovirane, a kriju fantastično okruženje koje očarava.

UNFPA – Populacijski fond Ujedinjenih nacija je nagradio još četvero kandidata, mladih kreativaca i to isključivo za inovativne načine pripovijedanja, što je za cijeli tim Triton produkcije ogroman kompliment. Za ovu nagradu najzaslužniji su ipak oni koji su takav narativ inspirirali, entuzijasti Davor, Besim, Alen, Tuba, Adnan, mladi alpinisti sa Tajana, speleolozi, članovi PD “Vis”, domaćini Baze ParaGhost-Staro Nasleđe, Fojničani i svi oni koji podržavaju njihov rad.