Rafting, kanjoning, planinarenje i istraživanje podzemnih tajni

U okviru obilježavanja Dana grada Konjica, ovaj grad koji geografski spaja Bosnu sa Hercegovinom dobio je svoj prvi Tourist Info Center, na lokaciji D0 – ARK poznatoj kao Titov bunker. Otvaranje Centra pomogle su međunarodne organizacije, a realizirala Razvojna agencija Prvi korak.

  • Projektom simboličnog naziva “Welcome to Konjic”, želimo svima poželjeti dobrodošlicu u grad vrijednih i kreativnih ljudi, koji na svoj način spajajući kulturno-historijsko naslijeđe, prirodne vrijednosti i entuzijazam stvaraju kvalitetan turistički proizvod, koji može zadovoljiti želje i najzahtjevnijih gostiju, koje sve navedeno privlači u Konjic. Sa istinskim zadovoljstvom možemo konstatovati da su su donatori prepoznali vrijednost i potencijale koje Konjic ima, tako da danas zajedničkim snagama, zahvaljujući sufinansiranju Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, otvaramo još jedan značajan segment ukupne ponude, a to je Centar za posjetioce ovdje u objektu D-O Ark, koji privlači turiste iz svih krajeva svijeta. U nadi da ćemo svi zajedno u budućnosti imati priliku proširivati obim djelovanja na polju turizma, na zadovoljstvo prije svega onih koji od toga žive i ostvaruju prihode, a zatim i samih gostiju, želim vam svako dobro i zahvaljujem što ste i danas sa nama, kada otvaranjem Centra za posjetioce obilježavamo 16.juni Dan grada Konjica – kazao je gradonačelnik Ćatić.
  • Nakon niza izazova sa kojima je turizam bio suočen tokom pandemije Covid-19 shvatili smo da destinacije i operatere trebamo pripremiti za proces transformacije u kontekstu digitalizacije, gdje potpada i održivost turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. Među 8 destinacija koje su podržane projektom Covid – 19 Investment Response/ EU4Business Recovery je i Konjic, koji kao destinacija prati trendove, prepoznaje rast potražnje za zelenim turizmom i održivošću i postaje uzor drugim destinacima u Bosni i Hercegovini i regionu – kazala je Mirna Mekić, predstavnica organizacije GIZ-a u BiH.
  • Centar za posjetioce koji smo danas otvorili na najposjećenijoj turističkoj destinaciju u gradu će osim unaprijeđenja kvalitete usluga posjeticima Titovog bunkera, sve informisati o ostalim turističkim sadržajima Konjica, što je izuzetno bitno u procesu unaprijeđenja sektora turizma koji nam je od strateške važnosti – naglasila je ovom prilikom Ajla Greda, direktorica Agencije” Prvi korak” Konjic, koja  je uz pomoć GIZ-a u BIH, a zajedno sa Udruženjem „Naša perspektiva“ iz Sarajeva, implementator projekta “Welcome to Konjic”.

Otvaranje Info Centra i posjeta Titovom bunkeru bili su sadržaj više uz tradicionalnu 8. po redu Neretva media regatu koja je organizirana na inicijativu Udruženja Zelena Rijeka. Dvodnevne aktivnosti na Neretvu upotpunila je regata takmičarskog karaktera u kojoj je učestvovalo oko 27 medijskih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Među njima i tim Triton produkcije. U znak zahvalnosti za gostoprimstvo i u zajedničkoj namjeri da turizam dobije primat naspram izgradnje hidroenergetskih objekata na ovoj rijeci, poklanjamo ovaj video građanima Konjica, Bosne i Hercegovine, svima koji vole prirodu i imaju svijest o njenoj vrijednosti i potencijalima, kao i organizaotorima i svim kolegama učesnicima 8. Neretva media regate.